Vitamin, Mineral ve Antioksidanlar
Vtiatmin ve Mineral nedir?
Vitaminler ve mineraller gıdalarda çok az miktarda bulunur ve vücudun düzgün bir şekilde çalışması için bunlara ihtiyaç vardır. Vitaminler diğer besleyicilerin (proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve mineraller) yararlı duruma gelmesine yardım ederler. Vitaminler bu amaçla kan hücrelerinin, hormonların, genetik materyalin ve sinir sistemindeki kimyasalların oluşmasına yardım ederler. Mineraller karmaşık vücut kimyasal sistemi içinde önemli rol oynarlar.
Vitaminler kimyasal özelliklerine
göre 'suda çözünebilen' veya 'yağda çözünebilen' şeklinde
sınıflandırılırlar.Suda çözünebilen vitaminler içinde C vitamini ve tüm B
Vitaminleri sayılabilir. Yağda çözünebilen Vitaminler içinde A, D, E, K vardır.
Mineraller iki
kategoriye ayrılır: esansiyel mineraller ve iz mineraller. Esansiyel
minerallere vücudun göreceli olarak daha büyük miktarlarda ihtiyacı vardır.
Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve klorür bu kategoridedir. Diğer
taraftan, iz minerallere çok az miktarda gereksinim duyulmaktadır. Bu
kategoriye demir, bakır, çinko, iyot, flor, krom, selenyum, manganez ve
molibden elementleri girer.
Antioksidanlar serbest
radikal hasarına karşı vücudun doğal savunmasıdır. C ve E vitaminleri ve
karotenoidler (alfa ve beta karoteni) gibi diğer vitamin benzeri bileşikler,
likopen, lutein ve aynı zamanda selenyum gibi iz mineraller antioksidan özellik
gösterirler. Bu maddelerin işlevi yalnız antioksidan kapasiteleri ile sınırlı
değildir. Ancak halen bu maddelerin ana görevlerinin antioksidan işlev olduğuna
inanılmaktadır.
Doğal antioksidan savunma sistemimizi
güçlendirmek için yapmamız gereken en iyi işlerden biri beslenme öğeleri
yönünden zengin meyve ve sebze yemektir. Bununla birlikte, yoğun yaşam tarzı
çoğu zaman fastfood adı verilen atıştırma yiyeceklerin dengeli öğünlerin yerini
alması anlamına gelmektedir. Sonuçta günlük beslenme programımızda temel
besleyiciler yeterince alınmamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder