KIRIŞIKLIK


KIRIŞIKLIK


Kırışıklık (Wrinkles) gerçekte gözle görülen hasardır. Kırışıklar cilt içindeki hasarın yüzeye vurmuş ifadeleridir. Bunlar kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen faktörlerin neden olduğu yaşlanma sonucu oluşurlar. Yaşlanma faktörleri cildin görünüşünü elastikiyetini etkiler.
Zamanla cildin bütünlüğü etkilenir, cilt kendini daha yavaş yeniler ve kendini onarma yeteneğini kaybeder. Kolajen üretimi azalır, elastin ağı gevşer, alt dermisteki kaslar laçkalaşır ve cilt esneyip tekrar 'eski durumuna' gelemez.

Kırışıklık nasıl oluşur?

20-25 yaşlar; Yaş ilerledikçe dermiste bulunan kalojen ve elastin daha çok hasar görür ve kırışıklıklar görünmeye başlar.
35-40 yaşları- Kırışıklar öncesi; Cildin doğal savunması sarsılır ve cilt hasarı birikimi başlar.
50-55 yaşları-Kırışıklık; Sonunda cilt derinden kırışır ve sağlıksız bir görünüm alır. Kolajen ve elastin çevresel strsten ciddi hasar görür. İnsan yaşlandıkça cildin kendini yenileme ve onarma süreci yavaşlar ve bu hasarı artık düzeltemez.

İfade çizgisi nedir? Nasıl oluşur?

İfade çizgileri hergün yaptığımız ortalama 15.000 yüz ifadesi sonucunda ortaya çıkar! Bu nedenle zamanla kaşları çatmak, gülümsemek ve gözleri kısmak ciltte kalıcı izler bırakır, çünkü onarım süreci bozulmuştur.

Cilt tipinin saptanması:

İşe T bölgesini inceleyerek başlayın. Yanak ve göz bölgelerine bakarak devam edin. Biraz zaman ayırın ve aşağıdaki özelliklere bakın: doku, gözenek büyüklüğü, lekeler ve ince çizgiler.
T bölgesi yüzün T şeklindeki bölümü olup alın, burun ve çeneyi kapsamaktadır. T bölgesindeki cilt yüzün geri kalan bölümünden biraz daha yağlı olduğu için çoğu zaman yanak ve göz bölgesindeki ciltten farklıdır.
Cildinizi iyi aydınlanmış bir ortamda inceleyin. Temiz bir yüzü değerlendirin. Yüzey yağına bakın veya makyajı temizledikten sonra 10 dakika bekleyin.

Normal-kuru cilt:

* Cilt gergin, kırılgan ve ince gözeneklerle donuk görünür.
* Cilt kuru olarak pul pul dökülür ve ince çizgiler oluşabilir.
* Lekeler azdır.

Normal-yağlı cilt:

* Ciltte yağlı bir parıltı vardır.
* Geniş özellikler
* Çok az ince çizgi
* Lekeler yaygındır

Karma cilt:

* Karma cilt yağlı ve kuru cildin bir karışımıdır. Genellikle burun, alın ve çeneden oluşan yağlı bir orta bölge vardır, yanaklar, ağız ve göz çevresi bölgeler de kuru alanlardır. Bu cilt tipine iki farklı cilt tipi varmış gibi bakım yapılmalıdır.

Hassas cilt:

* Cilt kolayca tahriş olur
* Batma, kaşıntı, kırmızılık ve fiskelerden şikayet olabilir.
Hassas cilt bir cilt tipi değil, özel bakım gerektiren bir cilt durumudur.Cildiniz hassas ise, yağlı ve kuru ciltle ilgili kaygılar ikinci plana düşer. Cilt tipinden çok cildin durumu ile ilgilenmek daha önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder