DERMİS TABAKASINDA BULUNAN LİFLER


Dermis Tabakasında bulunan Lifler

Üst deriyi destekleyen ve jöleye benzer temel maddenin içinde birbirine girmiş lif demetlerine jöleye benzer temel maddenin içinde birbirine girmiş lif demetlerine jöleye benzer temel maddenin içinde birbirine girmiş lif demetlerinden oluşan kalın bir ağ tabakası içerir.

Colojen Lifler

Esnek olmayan liflerdir,sayıca daha fazladırlar.Deri yüzeyine paraleldirler. Colojen ,elastik olmayan liflerden katlı yada dalga şeklinde bir proteindir.Siyah derideki colojen miktarı beyaz deriye göre çok daha fazladır.Cildin yaşlanmasıyla bu lifin ciltte azalmasıyla birlikde ciltte  gevşeme meydana gelir.

Elastik Lifler

Elastik adı verilen bir proteinden oluşurlar. Colojen liflerin arasında bulunurlar. Bu liften hamilelikde olduğu gibi derinin gerilmesini ve daha sonra eski haline dönmesini sağlar.Yaşlılıkla birlikte azalmasıyla ciltte sarkma meydana gelir.

DERMİS TABAKASINDA BULUNAN BAZI HÜCRELER

Mast Hücreleri

Deri  alerjiye neden olan maddelere tepki gösterdiğinde yada deri hasar gördüğünde devreye giren histamil içerirler.Histamil çevredeki kan damarlarının  genişlemesine neden olur ve bölgedeki hücrelerin yenilenmesi için bölgeye daha fazla kanın gitmesini sağlar.

Fogoktik Hücreler

Cilde giren yabancı maddeleri bakterileri  yok eden beyaz kan hücreleridir

Fibroblastlar

Alt derinin canlı bölümündeki proteoglikanları saklar ve liflerin oluşumunda yer alırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder