Dişleriniz ve Dişetleriniz Konusunda Bilgiler


Dişleriniz ve Dişetleriniz Konusunda Bilgiler

İlk Dişler (Süt Dişleri)

                “Süt Dişi” adı da verilen ilk 20 dişin hepsi doğumdan önce çene kemiğinde yerini almıştır. Bebek altı aylıkken iki alt ön diş genellikle dişetlerinden çıkan ilk dişlerdir. Bebek üç yaşına geldiğinde 20 dişin tamamı çıkmış olur. Süt dişleri konuşma ve çiğneme kabiliyetlerinin gelişmesinde önemli bir rol oynar ve daha sonra çıkacak kalıcı dişlerin yerine dişlerin doğru yerde çıkmasına yardımcı olur.
                6 ila 25 yaş arasında çocuğun süt dişlerinin yerini yavaş yavaş 32 daimi diş alır.



Kesici Dişler: ağzın ön tarafındaki dişlrdir. Bunlar en keskin dişlerdir. Yiyecekleri kesecek ve ağzın içine yönlendirecek şekilde yapılmıştır.
Köpek Dişleri: ağzın köşelerinde bulunan sivri dişlerdir. Yiyecek tutmak ve parçalamak için tasarlanmışlardır, kökleri çok uzundur.
Küçük Azı Dişleri: köpek dişlerinin hemen arkasındadır., her iki yanda altta ve üstte 2’şer tanedir. Yiyecekleri ezmek için yüzeyleri daha düzdür ve tek köklüdür.
Molar Dişler (Azı Dişleri): küçük azı dişlerinin arkasında yer alır, her iki yanda altta ve üstte 3’er tanedir. Azı dişleri yiyecekleri çiğnemek ve öğütmek için daha büyük ve daha düz yüzeylere sahiptir. Alt azı dişlerinin ikişer kökü vardır, üst azı dişlerinin üçer kökü vardır.
                Her diş ikişer bölümden oluşur, taç ve kök. Diş tacı dişin görünen ve diş eti hattının üstünde kalan bölümüdür. Kök adından da anlaşılacağı gibi diş etinin altına gömülmüştür.
Mine- Dişin sert beyaz sert kaplamasına diş minesi adı verilir. Mine, çiğnemenin neden olduğu aşınma ve yıpranmadan korur.
Dentin- Diş minesinin hemen altında dentin vardır. Dentin diş minesinden daha yumuşak, sarı, kemiğe benzeyen bir maddedir, içinde dişlerinizle ilgili bir sorun olduğunda bunu size bildiren sinir lifleri bulunur.
Pulpa veya Pulpa odası- Pulpa veya pulpa odası dişin merkezidir. Bu, içinde kan damarları, lenf damarları ve sinirler olan yumuşak bir dokudur.
Pulpa veya Kök Kanalı- Kökte bulunan pulpa odasına pulpa kanalı veya kök kanalı adı verilir.
Sement- sement diş kökünün çoğunu kaplar. Dişin çene Kemiğine tutturulmasına yardım eder.
Periodontal ligamet- Periodontal ligamet adı verilen bir  tampon tabaka sement ile çene kemiği arasında bulunarak bu ikisinin birleşmesine yardım eder.
Gingiva- Diş etleri veya gingiva çene kemiklerini kaplayan ve koruyan dokulardır. Diş etlerine yeterli bakım yapılmazsa dişlerin çevresindeki diş eti iltihaplanır ve zarar görür, bu da dişlerde çürük olmadığı halde diş kaybına yol açar.
Güzellik Sırları Uzmanı sizleri bilgilendirmeye devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder