Omega-3 Yağ Asitleri
Omega 3 Nedir?
(EPA ve DHA) Yağ
bileşenleri olan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağ
asitleri insanlar için gerekli besleyicilerdir. Özellikle omega-3 yağ asitleri
tüm hücre zarlarının önemli yapısal bileşenleri olup hücre işlevlerini etkiler,
hormonlarla ve bağışıklıkla ilgili faaliyetleri uyarırlar.
Çeşitli
omega-3 yağ asitleri vardır fakat bunlardan önemli olan üçü EPA,
(eicosapentaenoic acid), DHA (docosahexaenoic acid) ve ALA (alpha-linolenic
acid) dır. EPA ve DHA hemen bütün yağlı balıklarda bulunur, ALA bazı bitkisel
yağlarda fakat çoğunlukla düşük miktarlarda bulunur.
Omega-3
yağ asidinin işlevsel özellikleri kalp damar, bağışıklık ve sinir sistemileri
için çok önemlidir.
Omega-3 yağ asidi kaynakları
Balık,
özellikle yağlı balıklar iyi bir EPA ve DHA kaynağıdır. Günlük ihtiyaç Günde
toplam 1gr omega-3 yağ asidi alımının normal koşullar altında yeterli olduğuna
inanılmaktadır. Avrupa’da ortalama toplam yağ alımı çok yüksek olmasına karşın
omega-3 yağ asidi alımının çok düşük olduğu tahmin edilmektedir. Bu da doymuş
yağlarla, tekli-doymamış ve çoklu-doymamış omega-3 ve omega-6 yağ asitleri
arasında olumsuz bir oran ortaya çıkarmaktadır.
EPA
ve DHA’nın İşlevleri
• Kan basıncı ve lipid düzeyinin düzenlenmesine katkıda bulunur.
• Kanın pıhtılaşmasına karşı harekete geçer.
• EPA, inflamatuar reaksiyonlarda rol oynar.
• DHA, retina gelişmesi için önemlidir ve sağlıklı göz dokusunu
destekler.
• DHA, düzgün beyin ve sinir işlevleri için gereklidir. Bellek ve
nörolojik koşulları etkilediğine inanılmaktadır.
Omega 3 yağ asidi kaynakları:
Tip Kaynak
Hayvansal Balık,
özellikleyılan balığı,
ringa,
somon,mezgit ,ton
Bitkisel Keten
tohumu,kabak çekirdeği,
ceviz,
kolza ve soya yağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder