Omega-3 Yağ Asitleri


Omega-3 Yağ Asitleri

Omega 3 Nedir?


(EPA ve DHA) Yağ bileşenleri olan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağ asitleri insanlar için gerekli besleyicilerdir. Özellikle omega-3 yağ asitleri tüm hücre zarlarının önemli yapısal bileşenleri olup hücre işlevlerini etkiler, hormonlarla ve bağışıklıkla ilgili faaliyetleri uyarırlar.


Çeşitli omega-3 yağ asitleri vardır fakat bunlardan önemli olan üçü EPA, (eicosapentaenoic acid), DHA (docosahexaenoic acid) ve ALA (alpha-linolenic acid) dır. EPA ve DHA hemen bütün yağlı balıklarda bulunur, ALA bazı bitkisel yağlarda fakat çoğunlukla düşük miktarlarda bulunur.
Omega-3 yağ asidinin işlevsel özellikleri kalp damar, bağışıklık ve sinir sistemileri için çok önemlidir.

Omega-3 yağ asidi kaynakları


Balık, özellikle yağlı balıklar iyi bir EPA ve DHA kaynağıdır. Günlük ihtiyaç Günde toplam 1gr omega-3 yağ asidi alımının normal koşullar altında yeterli olduğuna inanılmaktadır. Avrupa’da ortalama toplam yağ alımı çok yüksek olmasına karşın omega-3 yağ asidi alımının çok düşük olduğu tahmin edilmektedir. Bu da doymuş yağlarla, tekli-doymamış ve çoklu-doymamış omega-3 ve omega-6 yağ asitleri arasında olumsuz bir oran ortaya çıkarmaktadır.
EPA ve DHA’nın İşlevleri
Kan basıncı ve lipid düzeyinin düzenlenmesine katkıda bulunur.
Kanın pıhtılaşmasına karşı harekete geçer.
EPA, inflamatuar reaksiyonlarda rol oynar.
DHA, retina gelişmesi için önemlidir ve sağlıklı göz dokusunu destekler.
DHA, düzgün beyin ve sinir işlevleri için gereklidir. Bellek ve nörolojik koşulları etkilediğine inanılmaktadır.

Omega 3 yağ asidi kaynakları:

Tip                              Kaynak

Hayvansal                  Balık, özellikleyılan balığı,
ringa, somon,mezgit ,ton

Bitkisel                        Keten tohumu,kabak çekirdeği,
ceviz, kolza ve soya yağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder