UVA / UVB Nedir? Nasıl Korunmalıyız?


UVA / UVB Nedir? Nasıl Korunmalıyız?

 Güneş ışınlarının "yaşlanma" ile bağlantılı cilt hasarının % 80’ine kadar olan bölümünden sorumlu olduğunu biliyoruz. Bu doğrudur. Hayatımızı iç mekanlarda yaşıyor olsaydık, ince çizgiler, koyu lekeler (hiper pigmentasyon) ve cilt kanseri gibi ortak cilt sorunlarına çok daha ender rastlanırdı. Çoğunuzun bildiği gibi cilt bakım ürünlerindeki güneş korumasına çoğu zaman UV koruması adı verilir – UV Ultraviyole demektir ve bu gözle görünmeyen ışık güneşten yayılır.


Normal açık renkli bir cilt bronzlaştığında bu vücudun kendisini UV ışınlarına karşı bir koruma tepkisidir. Güneşte kalma serbest radikal hasarını tetikler ve serbest radikaller cildinizin destek sisteminin bütünlüğünü gerçek anlamda yavaş yavaş bozarlar! Kolajen ve elastin canlılığını kaybedince cilt de "eski durumuna gelme" yeteneğini kaybetmeye başlar. Önce ince çizgiler, sonra derin kırışıklar oluşur.


Dünyamızın atmosferindeki değişiklikler güneşi daha da güçlendiriyor ve 50 yıl öncesine göre potansiyel olarak daha tehlikeli duruma getiriyor. Kimyasal kirlenme ozon tabakasında "delikler" açtı. Ozon tabakası son zamanlara kadar atmosferde koruyucu bir katman olarak UV ışınlarına karşı filtre görevi yapıyordu. Şimdi bu "delikler"den süzülmemiş UVA ve UVB ışınları direkt olarak dünyanın yüzeyine geliyor.

Dünyanın yüzeyinde bu deliklerin karşısına denk gelen Avustralya gibi yerlerde cilt kanseri artmıştır.



Ultraviyole ışığı 3 bölüme ayrılabilir:

 UVC – bu dalga boyu ozon tabakası tarafından tamamen filtre edilir, bu nedenle bundan doğal olarak korunuruz.
Ancak, diğer 2 sınıf UV ışığı ozon tabakasını geçer ve her ikisi de zararlı olup kansere yol açabilir – bu nedenle cildi korumak için korunma şarttır.

UVB ışınları cildin üst katmanlarını geçerek güneş yanığına, erken yaşlanmaya ve cilt kanserine neden olur. Bu UVB ışınları camdan geçemez. Geleneksel SPF kategorileri sizi bu UVB ışınlarından korur.

UVA ışınları cilde daha yavaş geçer ve epidermisin derinliklerine girerler hatta dermise nüfuz ederek kolajen ve elastini parçalar ve hiper pigmentasyona neden olurlar. UVA ışınları camı geçebilir ve bu nedenle korunduğunuzu sandığınız zaman bile hasara yol açabilir.

Cildinizi UVA ve UVB’ye karşı nasıl korumalısınız?

Son istatistiklere göre yaşamınız boyunca altı kez veya daha fazla güneş yanığı olmanız cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle güzelliğinizin korunmasına yardımcı olmak için SPF 15 ve geniş bir aralıkta UVA/UVB koruması içeren nemlendiriciler kullanın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder