D Vitamini

D Vitamini

D Vitamini nedir?

D vitamini yağda çözünen steroid bazlı birkaç vitamin çeşidini kapsar. Bunların en yaygınları cholecalciferol
(D3) ve ergocalciferol (D2)dir. Bu besleyiciler
kolesterole benzeyen, kıvamlı, yağlı bileşikler olup
vücutta depolanabilir.

D vitamini çoğu zaman kemik gelişmesi ve kemiklerin  korunmasındaki etkisi ile tanınır.

D vitamininin faydaları

D vitamini kalsiyum ve fosfor minerallerinin emilimini, kandaki oranlarını, kemikleri ve dişleri oluşturma sürecini düzenler. Bu sürece mineralleşme adı verilir. Kemiklerin ve dişlerin sağlam ve dirençli olması için bu gereklidir. İyi bir ‘takım oyuncusu’ olan D vitamini diğer temel besleyiciler ile etkileşime girmesi nedeniyle hastalıklara karşı savunma sağlayabilir ve cildin sağlıklı, kasların güçlü olmasına katkıda bulunabilir. Bunun gibi D vitamini diş çürümesi, dişeti bozuklukları, osteoporoz riskini azaltabilir, kırıkların iyileşmesini hızlandırabilir.

Bazı yönlerden D vitamini bir vitaminden çok bir hormon gibi hareket eder. Vücudun bir bölümünde üretilen vitamin kana karışarak vücudun başka bir bölümünü, özellikle kemikleri etkiler. İhtiyaç duyulduğunda paratiroid ile etkileşime girerek aktif D3 vitamini üretir. Moleküler yapısı östrojen ve kortizon gibi hormonlarla benzerlik gösterir.


Günlük ihtiyaç

 D vitamininin başka bir ismi ‘güneş ışığı vitamini’dir, çünkü insan cildinde güneş ışığından gelen ultraviyole (UV) ışınların etkisi ile D vitamini oluşur. Bulutlu veya kirlenmiş bir çevrede yaşayanlar, kış mevsimlerini uzun yaşayanlar veya dışarıda güneş ışığında yeteri kadar vakit geçiremeyenler, D vitamini yönünden bir eksiklik yaşayabilirler.

Bu nedenle önerilen RDA yetişkinler için 5 μg olmasına rağmen, doktorlar bazı nüfus gruplarına özel koşullarda daha yüksek dozlar önermektedirler. Kemiklerin oluşmasında ve korunmasındaki önemli işlevleri nedeniyle çocuklar, gençler ve yaşlılar için yeterli miktarda D vitamini alınması oldukça önemlidir.

Bununla beraber, dost C vitaminin aksine çok fazla D vitamini toksik (zehirli) etki gösterebilir, ağır veya kronik negatif sağlık etkilerine yol açabilir. Örneğin kalsiyum metabolizması dengesinin bozulması sonucunda kemik yapısı üzerinde olumsuz etkiler görülebilir.

D vitamini kaynakları

Yağda çözünen bir madde olarak vitamini doğal olarak yalnız hayvansal gıdaların yağ yapısı içinde bulunur. Pro-vitaminler adı verilen D vitaminin ilk formları bitkilerde ve hayvansal gıdalarda yaygın şekilde bulunur.


Tip Kaynak

Doğal Yağlı balık, yumurta, sarısı, tereyağı, karaciğer, balıkyağı (küçük dozlarda alınmalıdır) 

Hangi vitaminler hangi Besinlerde bulunur ne işe yarar hepsini Güzellik sırları uzmanı sitemizde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder