SAÇ VE SAÇ DERİSİNİ ÖĞRENELİM

SAÇ VE SAÇ DERİSİNİ ÖĞRENELİM

 Saç bilimi saç derisi ile başlar. Bu nedenle saç derisi hakkında biraz bilgi edinmek yararlı olabilir:

 • Her yeni saç büyümesi saç derisi içinden başlar. Saç derisi her saç telinin başlangıç noktasıdır.
• Sağlıklı bir saç derisi çok sağlıklı görünen, dolgun, düzgün, güçlü, parlak saçın oluşmasını başlatan deri içindeki temeldir.
• Ortalama insan başında 115.000 folikül (minik saç bezesi) ya da her saç telinin çıkarak başınızdaki saçları oluşturduğu oyuklar vardır.
• Her saç telinin ortalama büyüme döngüsü 2 – 6 yıldır, ondan sonra folikül kısa bir ara verir sonra tekrar faaliyete başlar, içinden saç gövdesi adı verilen yeni bir saç teli çıkmaya başlar.
• Bir folikülden yeni bir saç teli çıkmaya başladığında saç tam şeklini almıştır.
• Saç Derisi yüzeyinde gözle görülebilen tüm saçlar tamamen keratinlenmiştir. Yani saç telinin kendisi artık canlı olmayan hücrelerden oluşmuştur.


Saçlara hasar veren etkenler saç derinize ve saçınıza ne yapar?

• Saç derisi sağlığı bozulur – saç foliküllerine besin öğeleri (besleyici madde) temini azalır.
• Saç derisi içindeki hassas yağ ve nem dengesi bozulur
• Saç derisinin doğal nem tutucu bariyeri parçalanır – bu da susuz kalma problemine neden olur, kuruluk kepek dışı deri pullanmasına ve kaşıntıya yol açar.

Kepek mi kuru saç derisi mi?

Kuru ve/veya zayıf beslenemeyen saç derisi pullanır ve kepekle karıştırılan deri parçacıkları üretir. İnsanlar saç derileri susuz kaldığı için derinin pul pul dökülmesi olayı ile  arşılaştıklarında çoğu zaman bunu kepek problemi zannederek böyle bir tedavi uygularlar. Kepek özel bir saç derisi bozukluğu olup hızlanan hücre yenilenmesinden kaynaklanır ve bu durumda daha büyük deri parçacıkları ortaya çıkar. Tüm cildimiz gibi saç derisi de ölü hücre yığınlarını sürekli olarak soyarak atar. Normal olarak bu hücre yığınları gözle fark  dilmeyecek kadar küçüktür, fakat hızlanan hücre yenilenmesinin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, sonuçta ölü deri hücreleri geniş, yassı yığınlara dönüşürler ve biz bunlara saç kepeği adını veririz.

Saçın Yapısı

Saç birkaç bölümden oluşmuştur. Bu bölümlere bakım yapmak için farklı yöntemler vardır.
• Saç gövdesinin yapısı (tek bir tel) güçlüdür. Ana gövde korteks adı verilen iç katmandır. Korteks protein keratinden oluşmuştur.
• Korteksin çevresi 5 ila 10 tabaka kalınlığında bir dış yüzey olan kütikülle kaplıdır. Kütikül korteksin nemi tutmasına yardımcı olur ve korteksi hasardan korur. Kütikül tabakaları saç şekillendirme işleminde, ısıtmada vb işlemlerde soyulabilir ve korteksi açıkta bırakabilir. Çatallanmış saç uçları işte böyle oluşur.
• CMC katmanı (Hücre Zarı Kompleksi) saç gövdesi tabakalarını bir arada tutan yapıştırıcıya benzer bir katmandır.

Saçın Büyüme Döngüsü

• Saç büyümesinde Anagen Evresi saç telinin fiilen büyüdüğü zamandır. Saç teli ayda ortalama 1,27 cm büyür. Bir saç teli veya gövdesi yaklaşık 3 yılda maksimum uzunluğuna ulaşır. Bu evre 2 ila 6 yıl arasında değişebilir.
• Saç büyüme döngüsünde Catagen Evresi bir saç folikülünün (minik saç kökü bezesinin)  hücre üretimini durdurduğu zaman demektir. Ve saç folikülü ile hücre büyümesi arasındaki bağlantı bozulur. Bu evre 3 hafta kadar sürer.
Telogen Evresi saç folikülünün yeni bir saç teli üretmeden önce dinlendiği, evreler rasındaki "kısa ara"dır Dinlenme evresi 3 aya kadar uzayabilir.

• Sonuç: Telogen evresindeki saç teli hala köke bağlı olarak saç derisi üzerinde cildin içindeki yerinde kalabilir. Bunun nedeni saçın taban kökünün folikül ağzından biraz daha geniş olmasıdır.Sonunda bu saç telini fırça, tarak veya masajla yerinden çıkaracaksınız ama kısa süre sonra onun yerine yeni bir saç teli ortaya çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder