K Vitamini

K Vitamini

K Vitamini Nedir?

K vitamini yağda çözünebilen bir grup vitamine verilen
isimdir. Bu vitamin grubu normal kan pıhtılaşması ve
plazma, kemik ve böbreklerde bulunan proteinlerin sentezi
için gereklidir. Başlıca tipleri phylloquinone veya
phytomenadione (K1) ve menachinone’un (K2) bakteri formudur.


K vitaminini neye yarar?

K vitaminin kanın pıhtılaşması için gerekli proteinlerin sentezlenmesine yarar. K vitamini kemik ve doku kireçlenmesini kontrol eden bir protein olan osteokalsin sentezine katılır ve atardamarların ve diğer yumuşak dokuların kireçlenmesinin (yaşlanmanın olumsuz sonuçlarından biri) önlenmesine yardımcı olabilir.

Günlük K Vitamini alımı ne kadar olmalıdır?

K2 vitamini genellikle insan bağırsaklarındaki bir bakteri tarafından üretilir. Bu
vitaminin beslenme nedeniyle eksik kalmasına çok ender rastlanır (bağırsaklar ciddi
şekilde hasar görmedikçe). Bu vitamin için saptanmış bir RDA yoktur fakat önerilen
günlük alım 65 μg olarak öngörülmektedir.

K vitamini nelerde bulunur?

K vitamini ıspanak, marul, lahana, karnabahar, buğday kepeği, sakatat,
tahıllar, bazı meyveler, etler, süt mamulleri ve yumurtada bulunur.

Tip                   Kaynak
Bitkisel             Ispanak, marul,
lahana, kıvırcık
lahana, karnabahar,
buğday kepeği, tahıllar,
bazı meyveler
Hayvansal Sakatat, et, süt

mamulleri ve yumurta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder