K Vitamini
K Vitamini Nedir?
K vitamini yağda
çözünebilen bir grup vitamine verilen
isimdir. Bu
vitamin grubu normal kan pıhtılaşması ve
plazma, kemik
ve böbreklerde bulunan proteinlerin sentezi
için
gereklidir. Başlıca tipleri phylloquinone veya
phytomenadione
(K1) ve menachinone’un (K2) bakteri formudur.
K vitaminini neye yarar?
K vitaminin kanın pıhtılaşması için gerekli proteinlerin sentezlenmesine yarar. K vitamini kemik ve doku kireçlenmesini kontrol eden bir protein olan
osteokalsin sentezine katılır ve atardamarların ve diğer yumuşak dokuların
kireçlenmesinin (yaşlanmanın olumsuz sonuçlarından biri) önlenmesine yardımcı olabilir.
Günlük K
Vitamini alımı ne kadar olmalıdır?
K2 vitamini genellikle insan bağırsaklarındaki bir bakteri tarafından
üretilir. Bu
vitaminin beslenme nedeniyle eksik kalmasına çok ender rastlanır
(bağırsaklar ciddi
şekilde hasar görmedikçe). Bu vitamin için saptanmış bir RDA yoktur
fakat önerilen
günlük alım 65 μg olarak öngörülmektedir.
K vitamini nelerde bulunur?
K vitamini ıspanak, marul,
lahana, karnabahar, buğday kepeği, sakatat,
tahıllar, bazı meyveler,
etler, süt mamulleri ve yumurtada bulunur.
Tip Kaynak
Bitkisel Ispanak, marul,
lahana, kıvırcık
lahana, karnabahar,
buğday kepeği, tahıllar,
bazı meyveler
Hayvansal Sakatat, et, süt
mamulleri ve yumurta
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder