Dişlerinizi Etkileyen Faktörler


Dişlerinizi Etkileyen Faktörler


Diş ve diş etleriyle ile ilgili sağlık sorunları

Çürükler

Diş çürüğü veya kavitasyon adı verilen çürükler, dişler üzerindeki yapışkan bir bakteri birikimi olan diş plakları asit çıkararak dişlerin koruyucu mine yüzeyini yavaşça yedikleri veya bozdukları zaman ortaya çıkar. Şekerli veya nişastalı yiyecekler bu asitleri üreten en kötü suçlulardır. Çürükler derinleştikçe diş kaybı tehdidi artar.

Dişeti Hastalığı

Plak bakterilerinin dişlerle dişeti arasında kalmasına izin verilirse bunların çıkardığı toksinler dişetlerinin kızarmasına ve şişmesine, sonunda kolayca kanamasına neden olur. Dişeti hastalığının bu erken aşamasına gingivitis adı verilir. Gingivitis günlük fırçalama ve diş ipi ile tersine döndürülebilir. Yok edilmezse plak birikimi sertleşerek diş taşına veya tartara dönüşür. Bu oluşum diş etinin dişlerden uzaklaşmasına yani dişetlerinin çekilmesine yol açar ve yavaş yavaş kemiği ve dişleri yerinde tutan periodontal bağları tahrip eder. Zamanla dişler gevşer ve çekilmeleri gerekir. Aynı zamanda periodontitis adı verilen dişeti hastalığı her 10 kişiden dokuzunu etkiler.
Dişeti hastalığına karşı en iyi savunma plakları yok etmeyi amaçlayan uygun günlük ağız sağlığı bakımı ve tartarı yok etmek için düzenli diş hekimi ziyaretidir. Çünkü yalnızca fırçalayarak tartarı yok etmek mümkün değildir.

Dişeti Hastalığının Üç Temel Aşaması

 Gingivitis Nedir?
1. Gingivitis dişetlerinin hafif şişmesidir. Dişeti ile dişlerin birleştiği çizgideki plak ve tartar dişetinin karmasına ve şişkince görünmesine neden olur. Ayrıca fırçalarken ve diş ipi kullanırken diş etleri kanayabilir. Gingivitis tersine dönüştürülebilir.

Periodontitis Nedir?
2. Periodontitis, aynı zamanda peridontal hastalık veya pyorrhea adı da verilen hastalık dişlerin gevşemesine ve hatta dişlerin kaybına neden olabilir. Periodontal hastalık diş etlerinin, bağların kemiğin ve diş çevresindeki diğer dokuların iltihaplanması, enfeksiyonu, tahribidir.

Agresif Periodontitis Nedir?
3. Agresif Periodontitis diş çürümesinden daha fazla diş kaybına neden olur çünkü dişleri yerinde tutan kemik tahrip olmuştur. Bu hastalığın semptomları, ağızda hoş olmayan bir tat, nefesin kokması, gevşek dişler ile sıcak soğuk veya tatlı gıdalar yerken diş ve diş etlerinin ağrımasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder