Besin ve Besin Ögeleri Nelerdir?


Besin ve Besin Ögeleri Nelerdir?

Vitamin ve minerallere ek olarak vücudun mükemmel bir dengede kalması için çeşitli başka besin elemanlarına da ihtiyacı vardır.


Antioksidanlar serbest radikal hasarına karşı vücudun doğal savunmasıdır. Bazı vitaminlerin antioksidan özellikleri vardır. Bunların dışında diğer özelliklerine ilaveten antioksidan işlevleri olan karotenoidler (alfa ve beta karoten), likopen ve lutein gibi başka besin bileşikleri de vardır.


Kas ve Kan yapan yiyecekler

Protein vücudun her hücresinde vardır ve kemiklerimiz, kaslarımız, cilt, saç ve kan için gerekli temel bir bileşendir. Proteinler beslenme yönünden gerekli amino asit zincirlerinden oluşmaktadır çünkü vücut bunları doğal yöntemlerle üretemez veya gelecekte kullanmak üzere depolayamaz. Proteinler Hayvansal gıdalarda bulunur.


Enerji veren Besinler

Karbonhidratlar enerji sağlamak için vücudun ihtiyaç duyduğu temel yakıttır. Sporcuların yoğun ve uzun egzersizlerden önce daima karbonhidrat alımını artırmalarının nedeni budur.



Lifler özel formda karbonhidratlardır. Çözünemeyen lifler tahıllı ve kepekli besinlerde ve bazı sebzelerde bulunurken çözünebilen lifler yulaf, elma, yaban mersini, armut ve havuçta bulunur.




Yağlar genellikle çeşitli yağ asitlerinden oluşmaktadır. Yağ asitlerinin çoğu insan sağlığı için ‘esensiyal (esas) olmayan’ olarak kabul edilmektedir, bunun istisnası Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerdir. Bunlar doymamış yağlardır ve tipik olarak sıvıdır. Daha az tüketilmesi gereken doymuş yağlara göre zindeliğe daha faydalı olduğu kabul edilmektedir.


Bir besin elemanı olarak su unutulmamalıdır; suyun insan sağlığı ve esenliği için hayati önemde besinsel özellikleri vardır. Vücudun üçte ikisinden fazlası sudur, fakat su vücut tarafından temin edilemez veya vücutta depolanamaz. Bu nedenle vücuda düzenli temini dehidrasyondan (susuz kalma) kaçınmak ve diğer sağlık koşulları için gereklidir. Su vücut sıcaklığının düzenlenmesine katkıda bulunur.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder